Rokoko Mimari
Rokoko Mimarisi Nedir?
Rokoko mimarisi (veya Geç Barok), 18. yüzyıl Paris’inde sanat ve dekorasyonu da kapsayan daha geniş bir estetik hareketin parçası olarak ortaya çıktı . Bu son derece süslü, teatral, abartılı tarz , Versay Sarayı ve XIV. Louis’nin sanatı neyin oluşturduğuna dair katı fikirleri gibi ikonik yapılarda örneklenen Barok mimarisinin katı sınırlarına bir tepki olarak geliştirildi.
Rokoko Mimarisi Nedir?
Geç Barok veya rocaille olarak da bilinen rokoko mimarisi, 18. yüzyılda Paris’te ortaya çıkan ve Fransa ve Avrupa’ya yayılan dekoratif, gösterişli, karmaşık ayrıntılı ve katmanlı bir mimari tarzıdır.
Rokoko, Neoklasik üslubun yerini alana kadar Fransa’da ve Avrupa’nın başka yerlerinde yayıldı .
Rokoko Mimarisinin Tarihi
Rokoko mimarisi, sanatı ve tasarımı, Versailles Sarayı gibi Barok mimarisine ve Sun King’in kendi kendini yücelten Fransız klasik sanatına bir tepki olarak Louis XIV’in ölümünden kısa bir süre sonra Paris’te doğdu. Bu yeni çağda Parisliler Versailles’den şehre döndüler ve evlerini daha özgür, daha neşeli bir ruhla yenilemeye başladılar.
Rokoko stili, özellikle konukları eğlendirmek için kullanılan salonları dekore ederken popülerdi ve kabaca 1723 ile 1759 arasında modanın zirvesi haline geldi. Oyuncu ve coşkulu Rokoko, zarif, pastel tonlu ve – Louis’nin saltanatının testosterona dayalı estetik egemenliğini kısmen dengelemek için klasik olarak kadınsı çekicilik olarak daha iyi ya da daha kötü düşünülmüştü.
Rokoko iç mekanlar, iç mimari, tasarım, mobilya ve sanatın tümü ortak özellikleri paylaşan son derece uyumluydu. Rokoko salonu, duvar uygulamaları, boyalı tavanlar, heykel, sanat ve dekoratif unsurların yüksek ruhlu, hafif ve köpüklü bir atmosfer yaratmak için çalıştığı kendi estetik evreniydi ve bu da onları eğlendirmek ve eğlenmek isteyen yüksek fikirli aristokratlar için mükemmel bir arka plan haline getiriyordu. misafirlerini etkilemek.
Rokoko tarzı, Fransa ve Avrupa’ya, Avusturya, Almanya, İtalya ve Rusya gibi ülkelere yayıldı. Büyük ölçüde Barok’un son hurrası olarak kabul edilen Rokoko’nun canlı ruhu sonunda öldü ve kesinlikle daha kısıtlı Neoklasik tarz tarafından takip edildi .
Rokoko Mimarisinin Temel Unsurları
- Son derece dekoratif, dekoratif ve teatral bir tarz olarak kabul edilir.
- S ve C’lerin şekline dayalı asimetrik formların yanı sıra eğrileri ve karşı eğrileri içeren dekoratif unsurları sıklıkla kullanır.
- Doğal dünyadan etkilenen dekoratif öğeler genellikle kabukların, çakıl taşlarının, çiçeklerin, kuşların, asmaların ve akantus gibi yaprakların görünümünü taklit eder.
- Dekorasyon ayrıca genellikle melekler, müzik aletleri ve pagodalar ve ejderhalar gibi klişeleşmiş Uzak Doğu görüntülerine dayanır, ancak Barok görüntülerden daha laik olma eğilimindedir.
- Rokoko iç mekanlar, freskler, yontulmuş pervazlar, parşömenler ve bol yaldız gibi dekoratif süslemelere sahiptir.
- Boyalı ve boyasız karışık ahşap türleri ve tonlarını özgürce kullanır
- Trompe-l’œilkullanımıyla bilinir, örneğin genellikle gökyüzüne benzeyecek şekilde boyanmış tavanlarda
- İç mekanlar, açık pembeler, sarılar ve maviler gibi renkleri içeren açık, pastel bir palete sahiptir.
- Bazı dekoratif öğeler, alan ve ışık algısını geliştirmek için aynalı cam içerir; kristal avizeler; yaldızlı duvar aplikleri; alçı süsler; ve fırın
Rokoko Mimarisinin Önemli Örnekleri
Hotel de Soubise, Paris, Fransa. Paris’in Marais semtindeki Ulusal Arşiv kompleksindeki Hotel de Soubise’nin iç mekanları gizli bir mücevherdir ve Fransa’nın en iyi Rokoko tarzı örneklerinden biridir. 1730’larda Germain Boffrand tarafından yeniden dekore edilen bu zarif odalar, zarif duvarlara, boyalı tavanlara ve oymalı, yaldızlı ve aynalı detaylara sahip oval şekilli salonlara sahip eski prens ve prens dairelerini içerir. 18. yüzyıl estetiğine sadık kalan bu nefes kesici odalar, Sofia Coppola’nın Marie Antoinette’in hayatını konu alan 2006 filminin çekim mekanları arasındaydı.
Salon de Monsieur le Prince, Chantilly, Fransa’da. Jean Aubert tarafından dekore edilen ve 1722’de tamamlanan Salon de Monsieur le Prince, Paris’in kuzeyinde, Chantilly’deki Petit Château’da, zarif Rokoko mimarisinin bir başka çarpıcı örneğidir.
Charlottenburg Sarayı, Berlin, Almanya. Prusya’daki ilk Kraliçe eşi Sophie Charlotte’un eski evi olan bu muhteşem saray, şehrin en büyük sarayıdır ve Rokoko tarzı, onu popüler bir turistik cazibe merkezi haline getirmeye yardımcı olur.
Amalienburg, Münih, Almanya. Münih’teki Nymphenburg Sarayı Parkı’ndaki Amalienburg av köşkü, 1734 ve 1739 yılları arasında François de Cuvilliés tarafından tasarlandı. Johann Baptist Zimmermann tarafından tasarlanan muhteşem Aynalar Salonu (üstteki fotoğraf) gibi odalarıyla Rokoko tarzının muhteşem bir örneğidir.
Benzer yazılar okumak için buraya tıklayınız.