Gündem

Koronavirüs Aşısı Nedir?

Koronavirüs Nedir?

Koronavirüsler bir tür virüstür. Pek çok farklı türü vardır ve bazıları hastalığa neden olur. Yeni tanımlanan bir koronavirüs olan SARS-CoV-2, COVID-19 adı verilen dünya çapında bir solunum yolu hastalığı salgınına neden oldu. Peki koronavirüs aşısı nedir?

Yeni Koronavirüs Nasıl Yayılıyor?

Şu an itibariyle, araştırmacılar yeni koronavirüsün, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya salınan damlacıklar yoluyla yayıldığını biliyorlar. Damlacıklar genellikle birkaç fitten fazla hareket etmezler ve birkaç saniye içinde yere (veya yüzeylere) düşerler – bu nedenle fiziksel mesafenin yayılmasının önlenmesinde etkilidir.

Bu Yeni Koronavirüs İnsanlara Nasıl Yayıldı?

COVID-19, Aralık 2019’da Çin’deki bir şehir olan Wuhan’da ortaya çıktı. Sağlık yetkilileri hala bu yeni koronavirüsün tam kaynağını araştırıyor olsalar da, erken hipotezler bunun Çin’in Wuhan kentindeki bir deniz ürünleri pazarıyla bağlantılı olabileceğini düşünüyordu. Pazarı ziyaret eden bazı kişiler, yeni koronavirüsün neden olduğu viral pnömoni geliştirdi. 25 Ocak 2020’de ortaya çıkan bir araştırma, rapor edilen ilk vakanın olduğu kişinin 1 Aralık 2019’da hastalandığını ve deniz ürünleri pazarıyla hiçbir bağlantısı olmadığını belirtiyor. Bu virüsün nasıl ortaya çıktığı ve yayıldığı konusunda araştırmalar devam ediyor.

koronavirus aşısı nedir

Koronavirüs Aşısı Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

COVID-19 ciddi tıbbi komplikasyonlara neden olabilir ve bazı kişilerde ölüme yol açabilir. COVID-19’un sizi nasıl etkileyeceğini bilmenin bir yolu yok . Eğer alırsanız COVID-19 , çevrenizdeki aile, arkadaşlar ve hastalığı başkalarına yayılabilir.

Bir COVID-19 aşısı yaptırmak , COVID-19 ile hastalanmanıza gerek kalmadan vücudunuzda bir antikor yanıtı oluşturarak korunmanıza yardımcı olabilir .

Bir COVID-19 aşısı, COVID-19 almanıza engel olabilir . Veya COVID-19 alırsanız , aşı sizi ciddi şekilde hastalanmaktan veya ciddi komplikasyonlar geliştirmekten alıkoyabilir.

Aşı olmak, çevrenizdeki insanları, özellikle de COVID-19’dan ciddi hastalık riski yüksek olan kişileri COVID-19’dan korumaya yardımcı olabilir .

Koronavirüs Aşısı Nedir, Hangileri Onaylandı ve Nasıl Etki Ediyor?

Şu anda, birkaç COVID-19 aşısı klinik denemelerdedir. FDA onaylamadan önce bu çalışmaların sonuçlarını gözden geçirecek COVID-19 kullanım için aşılar. Ancak, COVID-19 aşılarına acil bir ihtiyaç olduğu ve FDA’nın aşı onay süreci aylar ila yıllar sürebileceği için, FDA ilk önce normalde gerekenden daha az veriye dayanarak COVID-19 aşılarına acil kullanım izni verecek . Veriler, FDA’nın acil kullanım izni verebilmesi için aşıların güvenli ve etkili olduğunu göstermelidir .

Pfizer-BioNTech Koronavirüs Aşısı Nedir?

FDA Pfizer-Biontech acil kullanım yetkisi vermiştir COVID-19 aşısı. Bu aşının etkinlik oranı% 95’tir. Bu, aşı olan kişilerin yaklaşık% 95’inin virüs nedeniyle ciddi şekilde hastalanmaya karşı korunduğu anlamına gelir. Bu aşı, 16 yaş ve üstü kişiler içindir. 21 gün arayla iki enjeksiyon gerektirir.

Moderna Koronavirüs Aşısı Nedir?

FDA Moderna acil kullanım yetkisi vermiştir COVID-19 aşısı. Veriler, aşının% 94.1’lik bir etkinlik oranına sahip olduğunu göstermiştir. Bu aşı, 18 yaş ve üstü kişiler içindir. 28 gün arayla iki enjeksiyon gerektirir.

Gerekirse, Pfizer-BioNTech veya Moderna COVID-19 aşısının ikinci dozu, ilk dozdan sonra 6 haftaya kadar verilebilir. Aşıların bu zaman diliminin ötesinde ne kadar iyi çalıştığına dair çok az araştırma var.

Hem Pfizer-BioNTech hem de Moderna COVID-19 aşıları, haberci RNA (mRNA) kullanır. Koronavirüsler, yüzeylerinde S proteini adı verilen sivri uçlu bir yapıya sahiptir. COVID-19 mRNA aşıları, hücrelere bir S proteininin zararsız bir parçasının nasıl yapılacağına dair talimatlar verir. Aşılamadan sonra hücreleriniz protein parçalarını yapmaya ve bunları hücre yüzeylerinde sergilemeye başlar. Bağışıklık sisteminiz, proteinin oraya ait olmadığını anlayacak ve bir bağışıklık tepkisi oluşturmaya ve antikorlar yapmaya başlayacaktır.

covid aşısı yaptırmanın faydaları

COVID-19 Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Bir COVID-19 aşısı, birinci veya ikinci dozdan sonra aşağıdakiler dahil hafif yan etkilere neden olabilir:

  • Enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık veya şişme
  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Titreme
  • Eklem ağrısı

Anında bir reaksiyon olup olmadığını görmek için bir COVID-19 aşısı aldıktan sonra muhtemelen 15 dakika izleneceksiniz . Yan etkilerin çoğu aşılamadan sonraki ilk üç gün içinde ortaya çıkar ve tipik olarak yalnızca bir ila iki gün sürer.

COVID-19 aşısı belirtileri ve semptomları benzer yan etkilere neden olabilir COVID-19 . COVID-19’a maruz kaldıysanız ve aşı olduktan sonra üç günden fazla süre sonra semptomlar geliştirirseniz veya semptomlar iki günden fazla sürerse, kendi kendinize izole edin ve test yaptırın .

Hamile veya Emziren Kadınlar COVID-19 Aşısı Olabilir Mi?

Hamile veya emziren kadınlarda COVID-19 aşılarının güvenliği konusunda hiçbir araştırma yoktur . Bununla birlikte, hamileyseniz veya emziriyorsanız ve COVID-19 aşısı yaptırmanız önerilen bir grubun parçasıysanız, aşıyı almayı tercih edebilirsiniz. Sağlık uzmanınızla riskler ve faydalar hakkında konuşun.

COVID-19 aşısı olmaması gereken biri var mı?

Orada hayır COVID-19 aşısı henüz yaşın altındaki çocuklar için 16. Bazı şirketler yaş 12 genç çocukları kayıt başladılar COVID-19 aşısı klinik çalışmalarda. Küçük çocukları içeren çalışmalar yakında başlayacak.

COVID-19 aşısı, belirli sağlık koşullarına sahip kişiler için önerilmeyebilir. Aşı yaptırmayla ilgili sorularınız varsa doktorunuzla konuşun. Doktorunuza “Koronavirüs aşısı nedir?” ile sormaya başlayın.

Zaten COVID-19 geçirmiş olsam bile COVID-19 aşısı yaptırmalı mıyım?

COVID-19 almak, COVID-19’a neden olan virüsle yeniden enfeksiyona karşı bir miktar doğal koruma veya bağışıklık sağlayabilir . Ancak bu korumanın ne kadar süreceği belli değil. Yeniden enfeksiyon mümkün olduğundan ve COVID-19 ciddi tıbbi komplikasyonlara neden olabileceğinden, zaten COVID-19 olan kişilerin bir COVID-19 aşısı olması önerilir . Eğer olduysa COVID-19 , 90 gün tanı sonrasına kadar aşı geciktirebilir. COVID-19’a neden olan virüsle yeniden enfeksiyon, ilk bulaştıktan sonraki 90 gün içinde nadirdir.

koronavirüs nasıl yayılıyor

Koronavirüs aşısı olduktan sonra güvenlik önlemleri almayı bırakabilir miyim?

Uzmanlar, bir COVID-19 aşısının sağladığı koruma ve güvenlik önerilerini değiştirmeden önce bağışıklığın ne kadar süreceği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor . Kaç kişinin aşı olduğu ve virüsün toplumlarda nasıl yayıldığı gibi faktörler de bu önerileri etkileyecektir.

Bu arada, CDC , COVID-19 virüsü ile enfeksiyondan kaçınmak için aşağıdaki önlemleri almanızı önerir :

  • Yakın temastan kaçının. Bu, hasta olan veya semptomları olan kişilerle yakın temastan (yaklaşık 6 fit veya 2 metre içinde) kaçınmak anlamına gelir. Ayrıca, kendinizle başkaları arasındaki mesafeyi koruyun. Bu, özellikle ciddi hastalık riskiniz yüksekse önemlidir.
  • Halka açık yerlerde bez yüz kaplamaları kullanın. Bez yüz kaplamaları, market gibi başkalarıyla yakın temastan kaçınmanın zor olduğu yerlerde ekstra koruma sağlar. Varsa cerrahi maskeler kullanılabilir. N95 solunum maskeleri sağlık hizmeti sağlayıcıları için ayrılmalıdır.
  • İyi hijyen uygulayın. Ellerinizi sık sık en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın veya en az% 60 alkol içeren alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu dirseğinizle veya bir mendille kapatın. Kullanılmış dokuyu atın. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Hastaysanız bulaşıkları, bardakları, yatak takımlarını ve diğer ev eşyalarını paylaşmaktan kaçının. Yüksek temas yüzeylerini günlük olarak temizleyin ve dezenfekte edin.
  • Hastaysan evde kal. Tıbbi bakım almayacaksanız, hastaysanız işten, okuldan ve halka açık alanlardan evde kalın. Hastaysanız toplu taşıma, taksiler ve araç paylaşımından kaçının.

Kronik bir tıbbi durumunuz varsa ve ciddi hastalık riskiniz daha yüksekse, kendinizi korumanın diğer yolları hakkında doktorunuza danışın.

Koronavirüs Aşısı Nedir? benzeri  gündem yazıları okumak için buraya tıklayınız.

You may also like

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Article:

0 %