Rönesans Mimarisi ve Rönesans Dönemi
Rönesans Nedir? (14yy-17yy)
Rönesans mimarisine geçmeden önce biraz Rönesans‘tan bahsedelim. Rönesans, Orta Çağ’ın ardından tüm Avrupa’nın sanatsal, politik, kültürel ve ekonomik “yeniden doğuşunun” olduğu hiddetli bir dönemdi. Genel itibari ile 14. yüzyıl ile 17. yüzyıla kadar geçen zamana atfedilen Rönesans, klasik felsefe, sanat ve edebiyatın tekrardan keşfedilmesine davetiye çıkardı. İnsanoğlunun en büyük yazarları, düşünürleri, devlet adamları, bilim adamları ve sanatçılarından bir kısmı bu çağda ilerlerken, global keşif Avrupa ticaretine yeni alanlar ve kültürler açtı. Rönesans, Orta Çağ ve günümüz uygarlığı arasındaki boşluğu doldurmakla bilinir.
Rönesans Neden Başladı
Rönesans, başlangıçta Floransa, İtalya’da başlayan, ancak daha sonra Avrupa’ya yayılan bir kültürel hareketti. 1350 civarında başladı ve 1600 civarında sona erdi. Rönesans sırasında (“yeniden doğuş” anlamına gelen bir kelime) insanlar sanatta, öğrenmede ve diğer pek çok şeyde değişiklikler yaşadılar. Rönesans‘tan önce, Avrupa, Karanlık Çağ olarak da bilinen Ortaçağ Zamanlarını yaşadı. Karanlık Çağlar savaş, kıtlık ve hastalıklarla karakterize edildi ve birçok insan bundan hoşlanmadı. Karanlık Çağlar boyunca, bireyin (sadece kiliseye güvenmek yerine) dünyada önemli katkıları olduğuna inanan insanlar olan Hümanistler ortaya çıktı. Hümanistler fikirlerini, yeni fikirlerine ve sanatsal becerilerine ilham veren eski Yunanlılardan ve Romalılardan aldılar.
Rönesans‘ın birçok nedeni vardır, birincisi “Kara Ölüm” olarak da bilinen Hıyarcıklı Veba. Veba, 1300’lerde orman yangını gibi Avrupa’ya yayıldı, ancak sonuçta İtalya gibi yerlerde iş ve ticarette iyi değişikliklere yol açtı. İtalya, yetersiz tahıl satışlarından şarap, yağ, peynir ve deri ürünleri gibi kaliteli ürünlerin satışına geçti. İtalya’nın merkezi konumu, onu Kuzey Avrupa ülkeleriyle iş ve ticaret için harika bir merkez haline getirdi. (İtalya’nın Rönesans döneminde aslında İtalya olarak adlandırılmadığının farkındayım; ancak, onu resmetmenin en kolay yolu bu çünkü şimdi ona böyle diyoruz).
Rönesans‘ın bir başka nedeni, sosyal sınıfın servetinizi dikte etmek zorunda olmadığı yeni fikirdi. İnsanlar ilk kez, doğdukları sınıfın finansal özgürlüklerini dikte etmesine izin vermek yerine, para kazanmak ve ardından toplumda yükselmek için çok çalışabileceklerini fark ettiler.
Genel olarak Rönesans, insanların kendileri için düşünmeye ve yeni sanatsal başarılar denemeye başladıkları bir dönemdi. Güzel eşyaların ve fikirlerin ticareti, sonunda Rönesans‘ın Kuzey Avrupa’ya yayılmasına yol açacaktı ve ilk kez işçi sınıfı zengin olarak ortaya çıktı.
Rönesans Neden İtalya’da Başladı
- Oldukça açık bir rekabet kültürü, Floransa’da dinamik bir iş ve kültür hayatı yarattı.
- Konstantinopolis’in düşüşü birçok mülteci ve Rum el yazmasını İtalya’ya getirdi. Bunlar antik çağlardan beri Batı’da görülmeyen paha biçilemez belgelerdi ve çoğu ilk kez Floransa’da tercüme edildi.
- Bilimsel araştırma, Medici’nin gücü ve etkisiyle bir süreliğine mümkün hale getirildi. Pazzi komplosunu bozguna uğratmak için Papalık Mahkemesi ile anlaşmazlığa düşmüş olsalar da, servetleri ve evlilik bağları asil Roman Orsini ailesiyle ve Napoli Krallığı gibi diğer güçlü devletlerle olan ittifakları onlara biraz özerklik sağladı. Örneğin Galileo, Medici tarafından desteklendi ve evlerinde öğretmen olarak görev yaptı. Başka bir Medici âlimi olan Marsilio Ficino, Platon’un hayatta kalan tüm eserlerini ilk kez çevirdi.
- Hukukun üstünlüğü ve temsili bir hükümet, servetleri ve kültürü daha istikrarlı hale getirdi.
- Floransa, giyim gibi temel malların üretim ve tüketiminin sanatta tüketim modasına geçtiği, dünyanın en gelişmiş tüketici toplumlarından birine sahipti. Örneğin, mimaride neoklasik Rönesans tarzı yakalandığında, tüm seçkinlerin buna sahip olması gerekiyordu. Yeni öğrenme, bilim adamları ve kültürel seçkinler arasında da modaydı. Bu eşsiz kültürel çıktı, yine doğrudan Cosimo’nun ve özellikle Lorenzo de Medici’nin himayesine kadar izlenebilir. Bilim ve sanattaki cömertlikleri ve ince zevkleri nadiren eşitlendi.
Rönesans Dönemi Politik Durum
Geç ortaçağ ve Rönesans dönemlerinde, ancak, hükümdarlar daha fazla güç ve etki sahibi olmaya başladı. Yaklaşık 1350 – 1500 arasındaki uzun vadeli model, en büyük monarşilerin bölgelerini ve zenginliklerini genişletmeleriydi, bu da onların daha iyi orduları finanse etmelerine izin vererek daha fazla genişlemeye yol açtı. Bu süreçte, daha küçük eyaletler genellikle emildi ya da en azından daha büyük olanların teklifini yapmaya zorlandı; bu, İtalyan şehir devletleri ve doğu Fransa‘daki eskiden bağımsız krallıklar için geçerlidir.
Rönesans Dönemi Dini İnanç
Hümanizm, Avrupalıları Rönesans sırasında Roma Katolik kilisesinin rolünü sorgulamaya teşvik etti.
Daha fazla insan fikirleri okumayı, yazmayı ve yorumlamayı öğrendikçe, bildikleri dini yakından incelemeye ve eleştirmeye başladılar. Ayrıca matbaa, İncil de dâhil olmak üzere metinlerin kolayca çoğaltılmasına ve ilk kez halk tarafından geniş çapta okunmasına izin verdi.
16.yüzyılda bir Alman keşiş olan Martin Luther, Katolik kilisesinde bir bölünmeye neden olan devrimci bir hareket olan Protestan Reformu’naliderlik etti. Luther, kilisenin birçok uygulamasını ve bunların İncil’in öğretileriyle uyumlu olup olmadığını sorguladı.
Sonuç olarak, Protestanlık olarak bilinen yeni bir Hristiyanlık biçimi yaratıldı
Medici Ailesi
Rönesans, zengin vatandaşların gelişmekte olan sanatçıları destekleyebilecekleri zengin bir kültürel tarihe sahip bir yer olan Floransa, İtalya’da başladı.
Floransa’yı 60 yıldan fazla idare eden güçlü Medici ailesinin üyeleri , hareketin meşhur destekçileriydi.
Büyük İtalyan yazarlar, sanatçılar, politikacılar ve diğerleri, Karanlık Çağlarda deneyimlediklerinden çok daha farklı bir entelektüel ve sanatsal devrime katıldıklarını ilan ettiler.
Hareket ilk olarak Venedik, Milano, Bologna, Ferrara ve Roma gibi diğer İtalyan şehir devletlerine yayıldı. Daha sonra 15. yüzyılda Rönesans fikirleri İtalya’dan Fransa’ya ve oradan da Batı ve Kuzey Avrupa’ya yayıldı.
Diğer Avrupa ülkeleri Rönesans‘ı İtalya’dan daha geç yaşasa da, etkiler hala devrim niteliğindeydi.
Rönesans ve Hümanizm Etkisi
Hümanizm akımı Rönesans’a en çok etki eden faktörlerdendir. Hümanizm ve Rönesans arasında bulunan ilişki ; insana insan olduğundan dolayı kıymet veren bir felsefi anlayıştır. Reform eylemleriyle dünyaya gelen Rönesans içinde adeta kendini bulur.
Çünkü Hümanizm; zeki insanın varlığını esas alan ve en çok erdem olarak bilen, insanın ahlak ve yaratıcılık manasında kendi kendine yetmesini ve mucizevi veya dini kavrama başvurmasına gerek olmadığını savunan, bu sebeple insanın mutlak doğallığını ve özgürlüğünü keşfetmeyi amaçlayan felsefi bir fikirdir. İlaveten bu felsefe insanı ”Micro Cosmos / Küçük evren” olarak tarif etmektedir.
Hümanizm ile beraber Rönesans’a hazırlık için uygun bir alan kurulmaya başlamıştır.
Rönesans Mimari Nedir
Rönesans mimarisi , mimari tarzı, 15. yüzyılın başlarında Floransa’da ortaya çıkan ve ortaçağ Gotik tarzının yerini alarak , Klasik kültürün yeniden doğuşunu yansıtır . Sütun ve yuvarlak kemer , tünel tonoz ve kubbe dahil olmak üzere antik Roma formları yeniden canlandı . Temel tasarım öğesi siparişti . Bilgi Klasik mimarinin antik yapı kalıntıları ve yazılarından geldi Vitruvius . Klasik dönemde olduğu gibi orantı, güzelliğin en önemli unsuruydu; Rönesans mimarları, insan oranları ve binalar arasında bir uyum buldular. Bu orantı kaygısı, Rönesans tarzını daha karmaşık Gotik tarzdan ayıran açık, kolay anlaşılır alan ve kütle ile sonuçlandı. Filippo Brunelleschi , ilk Rönesans mimarı olarak kabul edilir. Leon Battista Alberti ‘ın Mimarlık üzerine On Kitaplar Vitruvius esinlenerek, Rönesans mimarisinin İncil oldu. Floransa’dan itibaren erken Rönesans tarzı İtalya’ya yayıldı . Donato Bramante’nin Roma’ya taşınması , Yüksek Rönesans‘ı ( c. 1500–20) başlattı . Maniyerizm, Geç Rönesans (1520-1600) tarzı, Yüksek Rönesans‘ın uyumu, berraklığı ve durgunluğundan ziyade gelişmişlik, karmaşıklık ve yenilik ile karakterize edildi. Geç Rönesans, aynı zamanda, Sebastiano Serlio (1475–1554), Giacomo da Vignola (1507–73) ve Andrea Palladio’nun etkili kitaplar yayınlamasıyla birlikte çok sayıda mimari kuramlaştırmaya tanık oldu .
Rönesans Mimarisinin Özellikleri
- Rönesans mimarisinde, Antik Yunan Mimarisinde olduğu gibi planda ve cephede simetri mevcuttur.
- Yapıda rustik (işlenmemiş) taş kullanılır.
- Her bir katı birbirinden ayıran silmeler mevcuttur.
- Çatı ile yapının en üst katını birbirinden ayıran bir korniş görülür.
- Yapının kendisi ağır bir kütle halindedir.
- Kapının üstünde düz lento bulunur.
- Pencerenin üstünde farklı boyutlarda yarım daire veya üçgen şeklinde kör kemerler bulunur.
- Klasik döneme ait 6 sütun başlığı görülür.
- Roma dönemine ait kemerlere yer verilir.
- Yapının içerisinde yarım daire tonozlar kullanılır.
- İlk başta kaburgalı tonoz kullansalarda daha sonradan kapalı tavan kullanmışlar ve üstünü boyamışlardır.
- Bazı yapılarda üçlü “palladian kemerli pencere” kullanılmıştır.
Rönesans Mimarisinden Temel Mimari Kavramlar
Rönesans cepheleri dikey eksenleri etrafında simetriktir. Örneğin, bu dönemin kilise cepheleri genellikle bir alınlıkla örtülür ve bir pilaster, kemer ve saçak sistemi ile düzenlenir. Sütunlar ve pencereler merkeze doğru bir ilerleme gösterir. İlk gerçek Rönesans cephelerinden biri, Floransalı mimar Bernardo Gambarelli’ye (Rossellino olarak bilinir) atfedilen Pienza Katedrali (1459-62) idi.
Rönesans mimarları, Roma sütun sıralarını (Toskana, Dorik, İyonik, Korint ve Kompozit) model olarak kullanarak sütun ve pilasterleri de dahil ettiler. Siparişler yapısal olabilir, bir kemeraltı veya arşitravı destekler veya tamamen dekoratif olabilir, pilaster şeklinde bir duvara yaslanabilir. Rönesans döneminde mimarlar, kolonları, pilastrları ve saçaklıkları entegre bir sistem olarak kullanmayı hedeflediler. Pilasterleri entegre bir sistem olarak kullanan ilk binalardan biri Brunelleschi’nin Old Sacristy (1421-1440) idi.
Kubbe, bu dönemde hem dışarıdan görülebilen çok büyük bir yapısal özellik olarak hem de sadece içten görülebilen daha küçük alanların çatısı olarak kullanılır. Antik çağda Pantheon gibi önemli yapılarda kubbeler kullanılmış, ancak Orta Çağ’da nadiren kullanılmıştır. Brunelleschi’nin Floransa Katedrali tasarımındaki kubbenin başarısı ve Bramante’nin Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası planında kullanılmasının ardından kubbe, Rönesans kilise mimarisinde vazgeçilmez bir unsur haline geldi ve Barok’a taşındı.
Pencereler, yarım daire biçimli bir kemer içinde eşleştirilip yerleştirilebilir ve genellikle dönüşümlü olarak kullanılan kare lentolara ve üçgen veya segmental alınlıklara sahip olabilir. Bu bağlamda, Roma’daki Palazzo Farnese, 1517’de başlamıştır. Manyerizm döneminde, iki alt kare tepeli açıklık ile çevrili yüksek yarım daire biçimli tepeli bir açıklık motifi kullanılarak “Palladian” kemer kullanılmıştır. Binaya ışık getirmek ve ev mimarisinde manzarayı göstermek için pencereler kullanıldı. Vitray, bazen mevcut olmasına rağmen, Rönesans pencerelerinde yaygın bir özellik değildi.
Son olarak, dış Rönesans duvarları genellikle düz sıralar halinde döşenmiş, yüksek derecede işlenmiş kesme taştan yapılmıştır. Binaların köşeleri genellikle rüstik taşlarla vurgulanmıştır. Floransa’daki Palazzo Medici Riccardi’de (1444-1460) modellendiği gibi bodrumlar ve zemin katlar bazen rustikleştirildi. İç duvarlar düzgün sıvalı ve beyaz tebeşir boya ile kaplanmıştır. Daha resmi alanlar için, iç yüzeyler tipik olarak fresklerle dekore edilmiştir.
Rönesans Mimarisinin Önemli Mimarları
Filippo Brunelleschi
Filippo Brunelleschi , erken öncülerinden biriydi mimar ve mühendis (1377 doğumlu, Floransa [İtalya] 15 Nisan 1446, Floransa -died) Rönesans mimarisi içinde İtalya‘ya . Başlıca eseri kubbe arasında Floransa’daki Santa Maria del Fiore Katedrali (Duomo) (1420–36), Brunelleschi’nin özellikle proje için icat ettiği makinelerin yardımıyla inşa edilmiştir. Brunelleschi’nin hayatı ve kariyeri hakkında bilinenlerin çoğu, 1480’lerde hayranlık uyandıran genç bir çağdaş tarafından yazılmış bir biyografiye dayanmaktadır. Antonio di Tuccio Manetti.
Filippo Brunelleschi, Floransa’daki Duomo’nun kubbesini tasarlamasıyla tanınır, ancak aynı zamanda yetenekli bir sanatçıydı. Yakınlaşan paralel çizgileri tasvir ederek uzay yanılsamasını yaratan sanatsal bir araç olan doğrusal perspektifin ilkelerini yeniden keşfettiği söyleniyor . Onun ilkeleri çağdaşların şaşırtıcı derecede gerçekçi sanat eserleri üretmesine izin verdi.
Michelozzo
Michelozzo, kariyeri boyunca başlıca patronları Medicis ile yakından ilişkiliydi ve onu takip etti Cosimo de ‘Medici , 1433’te Venedik’te sürgüne gitti. Cosimo’nun 1434’te Floransa’da zaferle iktidara dönmesi üzerine, Michelozo’nun mimarlık kariyeri ciddi bir şekilde birkaç önemli komisyonla başladı. 1436’da Floransa’daki yıkık San Marco manastırının tamamen yeniden inşasına başladı . Manastır için inşa ettiği zarif kütüphane, 15. yüzyıl İtalya’sında sonraki kütüphaneler için model oldu . 1444-45’te yine Floransa’daki Santissima Annunziata’daki büyük kilise binaları kompleksinin benzer yeniden inşasını yönetti. Michelozzo , Floransa’nın 1446’da ölümü üzerine Floransa katedralinin mimarı olarak Filippo Brunelleschi’yi geçici olarak başardı .
Michelozzo , Florentine Saray sarayının tasarımında birkaç yenilik üretti. Temel plan, merkezi bir açık avluya sahip, genellikle üç kat yüksekliğinde blok benzeri bir yapı gerektiriyordu. Dış kısımda üç kat yatay ip dizileriyle ayrılmıştı ve taş işçiliğinin rustikliği her katta farklıydı. Bina, sarkan cesur bir kornişle kapatıldı. Bu özellikler Michelozzo’nun Floransa’da Cosimo de ‘Medici (1444-59; şimdiki adı Palazzo Medici-Riccardi ), erken Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden biri.
Leon Battista Alberti
Leon Battista Alberti , (14 Şubat 1404, Cenova doğumlu – 25 Nisan 1472, Roma’da öldü), İtalyan hümanist, mimar ve Rönesans sanat teorisinin temel başlatıcısıdır. Onun kişiliğinin, eserlerinin ve öğrenme genişliğine yılında kabul edilen prototip arasında Rönesans “evrensel adamı.”dır.
Alberti, erken Rönesans İtalya’sının kültürel yaşamının öncüsüydü. Çok yönlü doğası nedeniyle beğenildi. Onu yarım asır takip eden ve bu yönüyle ona benzeyen Leonardo da Vinci’dir. Yine de Alberti’nin durumunda, çok yönlülük kadar birlik de insanı ve onun başarılarını simgeliyordu. Leonardo’nun dehası onu Alberti’den daha ileriye taşıdı: Daha fazlasını gördü ve daha derinden gördü. Ancak Leonardo’nun vizyonu “modern”, parçalı bir karaktere sahipken, Alberti düşünce ve yaşamda Rönesans ölçü ve uyum ideallerini yerine getiren bir bütünlüğe ulaştı. Entelektüel ve sanatsal arayışları bir parçaydı ve teori ile pratik arasında benzersiz bir denge kurdu ve çağının bu baskın özlemini , sosyal ve politik olayların solmaya başladığı anda fark etti.
Rönesans Mimarisi Eserlerinden: Aziz Petrus Bazilikası
Rönesans mimarisinin en önemli eseridir. Geç Rönesans ve erken Barok döneme aittir.
Arka Plan: Sanat ve Din
Dokuzuncu yüzyıldan itibaren Hristiyan Kilisesi, mimari güzel sanatlarla (bazilikalar, katedraller, kiliseler, Cluny gibi manastırlar için), heykel (hem kabartmalar hem de heykeller) ve resim (sunak paneller ve anıtsal eserler) ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıydı. Bunun için Avrupa’nın en büyük sponsoru ve patronu oldu. Ayrıca, vitray (özellikle Gotik katedrallerde ) ve goblen sanatının yanı sıra çok çeşitli duvar resmi (Sistine Şapeli) ışıklı el yazmaları da dahil olmak üzere birçok dekoratif sanat türü görevlendirdi.ve minyatür resim . Özellikle güneydoğu Avrupa’da çok sayıda mozaik sanatı ve çok sayıda ikon resmi yaptırdı . Tüm bu güzel tasarımlar ve dini sanat objeleri, dini cemaatlere Hristiyan mesajıyla ilham vermek için yaratıldı. Aslında, 16. yüzyılın ortaları Karşı Reformasyon gibi belirli zamanlarda, heykeltıraşlara ve ressamlara Yeni Ahit öyküsünün kesin özelliklerinin nasıl sunulması gerektiği konusunda ayrıntılı talimatlar verildi. Bu nedenle, Roma Kilisesi’nin dünya merkezi olan Aziz Petrus Bazilikası’nın, çok sayıda farklı özelliklere sahip olması şaşırtıcı değildir.
Dış Mimari: Cephe, Kubbe
Aziz Petrus’a, Yunan Mimarisinden türetilmiş Dor sütunlu bir sütun dizisiyle çevrili eliptik bir ön avlu olan Aziz Petrus Meydanı’ndan yaklaşılır . Aziz Petrus’un 376 fit genişliğinde ve 150 fit yüksekliğindeki cephesinde sona erer. Carlo Maderno tarafından tasarlanan cephe, dev bir Korinth sütun düzenine sahiptir (her biri 90 fit yüksekliğinde) ve on üç heykel ile kaplıdır – Mesih, on bir Havari (Peter hariç) ve Vaftizci Yahya ile çevrilidir. Zemin seviyesinde, 18 fit yüksekliğindeki iki Aziz Peter ve Paul heykelleri tarafından korunan basamaklarla yaklaşılır.
Aziz Petrus Bazilikası, Roma’nın dört Büyük Bazilikasından biridir, diğerleri Santa Maria Maggiore, St. Paul ve St. John Lateran’dır, ancak dünyanın en yüksek kubbesi olan Aziz Petrus’un kubbesidir. Roma silüeti. Büyük ölçüde Michelangelo tarafından tasarlanan ve Michelangelo’nun öğrencisi Giacomo della Porta tarafından Sixtus V’in (1585–1590) kısa ama aktif papalığı sırasında inşa edilen kubbe, her biri 60 fit kalınlığında dört pandantif ve büyük payandalara dayanmaktadır. Bramante’nin orijinal tasarımının merkezi bütünlüğünü bozmadan yük taşıyıcı yapının boyutunu ve gücünü artıran Michelangelo’ydu. Aziz Petrus’un kubbesinin en yakın rakipleri arasında Erken Rönesans‘ın Floransa Katedrali,Filippo Brunelleschi ve 1434’te tamamlandı – ayrıntılar için bkz. Floransa Katedrali, Brunelleschi ve Rönesans (1420-36); 537’de tamamlanan Konstantinopolis’in Ayasofya kilisesi; Aziz Paul Katedrali için Christopher Wren tarafından tasarlanan kubbe 1710’da tamamlandı. Aziz Petrus Bazilikası, binanın yüzeylerini sürekli olarak ölçeklendiren ve denetleyen uzman bir işçi grubu olan Sampietrini tarafından sürdürülüyor.
Sizi sürekli takip ediyorum elinize sağlık takipteyim.