Karın İklime Etkisi
Karın İklime Etkisi
Mevsimsel olarak dünya için karın iklime etkisi çok önemlidir. Kar örtüsü , dünya yüzeyinin sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur ve bu kar eridikten sonra su, özellikle batı Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın birçok bölgesindeki nehirleri ve rezervuarları doldurmaya yardımcı olur. Alan açısından kar örtüsü, kriyosferin en büyük tek bileşenidir.
Dünya yüzeyinin her yıl ortalama 46 milyon kilometre karesini (yaklaşık 17,8 milyon mil kare) kaplamaktadır. Dünya’nın kar örtüsünün yaklaşık yüzde 98’i Kuzey Yarımküre’de bulunuyor. Böylesine büyük bir ölçekte, kar örtüsü, Dünya’nın yüzeyi ile atmosfer arasındaki ısı alışverişini veya Dünya’nın enerji dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Daha küçük ölçekte, kar örtüsündeki değişiklikler bölgesel hava modellerini etkileyebilir. Örneğin, Avrupa ve Asya’da, yoğun bir kar yığını ve nemli ilkbahar topraklarından kaynaklanan soğutma , yaz muson mevsiminin gelişini değiştirebilir ve ne kadar süreceğini etkileyebilir.
Karın İklime Etkisi ve Güneş Işığını Yansıtması
Karın albedosu veya atmosfere ne kadar güneş ışığı yansıttığı çok yüksektir ve gelen güneş ışığının yüzde 80 ila 90’ını yansıtır. Aksine, ağaçlar, bitkiler ve toprak güneş ışığının yalnızca yüzde 10 ila 30’unu yansıtır. Kar örtüsü, günlerin uzadığı ve karla kaplı alanlarda güneş ışığının arttığı Kuzey Yarımküre’de ilkbaharda (Nisan’dan Mayıs’a kadar) en büyük etkiye sahiptir. Karın iklime etkisinden bir tanesi olan yüksek yansıtma özelliği, Dünya’nın enerji dengesine yardımcı olur, çünkü güneş enerjisini uzaya geri yansıtır ve bu da gezegeni soğutmaya yardımcı olur.
Kar; Yalıtım ve Isıl Nitelikler
Karın iklime etkisi olan termal özelliklerinin de önemli sonuçları vardır. Kar, yalıtım örtüsü gibi davranır. Sadece 30 santimetre (1 fit) karın altında, toprak ve içindeki organizmalar, kar yüzeyinin üzerindeki hava sıcaklığındaki değişikliklerden korunur. Karın soğuk ve nemli yüzeyi, zemin ile atmosfer arasında ne kadar ısı ve nem dolaştığını etkiler. Kar, aşağıdaki zemini yalıtmaya, ısıyı tutmaya ve nemin atmosfere buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur. Kar örtüsü, donmuş toprak , nehir buzu veya deniz buzu gibi diğer donmuş malzemelerin üstünde bile buzun hızla oluşmasını engeller.
Toprak donduğunda, karbon ve metan gibi gazları kilitleyerek yer ile hava arasındaki kimyasal alışverişi engeller. Donmuş toprak aynı zamanda suyun toprak içindeki ve toprak yüzeyindeki hareketini de engeller. Toprak donduğundan, yüzeyi kapatılır ve böylece daha az yeni sıvı su emer, bu da daha fazla yüzey akışına yol açar. Ek olarak, toprak donduğunda karın yalıtım özellikleri erimeyi geciktirebilir. Toprağın donup donmadığını bilmek ve o toprağın ne kadar çabuk çözüleceğini bilmek, ilkbahar ve yaz eriyiği sırasında ne kadar su bulunabileceğini tahmin etmek açısından önemlidir.
Karın Toprağa Faydası
Belirli bir bölgede ne kadar kar biriktiği, enlem ve yılın zamanından çok daha fazlasına bağlıdır. Yükseklikteki, bitki örtüsündeki, sahile yakınlıktaki ve hakim rüzgar ve hava koşullarındaki farklılıklar, farklı “kar iklimleri” yaratır. Colorado kayakçıları genellikle nispeten kuru, yumuşak “şampanya tozu” ndan hoşlanırken, örneğin Kaliforniyalı kayakçılar genellikle daha ıslak “Sierra çimentosu” ile çalışırlar.
Ancak arazi ve rüzgârdaki farklılıklar, kar iklimlerinde çok daha kısa mesafelerde önemli değişikliklere neden olur. Rüzgar bir yamaçtaki karı kazıyabilir ve karı diğer tarafa bırakarak aynı dağ üzerinde kar derinliğinde on kat bir farka neden olabilir.
İklim değişiklikleri, ne kadar kar yağdığını etkileyebilir ve kış mevsiminin zamanlamasını etkileyebilir. 1966 ve 2010 yılları arasında, her yıl karla kaplı olan kara ve deniz buzu miktarı, özellikle ilkbaharda kar erimesi mevsiminde birçok Kuzey Yarımküre bölgesinde azalmıştır . Bilim adamları, önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya’nın ikliminin nasıl değişebileceğini modelliyorlar ve sonuçlar, karın iklime etkisi, özellikle Avrupa ve Asya’da gezegenin daha azını kaplayacağını gösteriyor. İklimin ısınması kar yağışını azaltabilir ve erken ilkbahar erimelerine ve daha kısa kar örtüsü mevsimlerine neden olabilir. Örneğin, Alaska’da daha sıcak hava, karın her bahar erken erimesine neden olarak karsız yaz mevsimini uzattı.
Kışın ilkbahar benzeri sıcak hava dönemleri, kar yağışı yerine yağmur yağmasına neden olabilir veya normal soğuk mevsimde olağandışı erimeye neden olabilir. Alaska ve Kanada’nın Arktik bölgelerinde daha sıcak bahar havası, karın daha sık erimesine ve yeniden donmasına ve ayrıca daha sık yağışa neden oldu. Bu fazladan su bitki örtüsü ve dolayısıyla otlayan hayvanlar için faydalı görünebilir. Ancak Kuzey Kutbu baharında gece sıcaklıkları, yağmuru ve erimiş karı dondurmaya yetecek kadar düşüktür, bu da bir buz tabakasının altındaki zemini kapatır. Misk öküzleri ve karibu otlatmak için karı süpürebilir, ancak aşağıdaki çimenlere ulaşmak için sertleşmiş buzu kıramadıklarında açlık riskiyle karşı karşıya kalırlar.
Zemini kaplayan karın iklime etkisi ve miktarındaki değişiklikler ve baharda karın nasıl eridiğindeki değişiklikler, insanların tarım ve elektrik yapmak gibi işler için kullandıkları su kaynaklarını etkileyecektir. Buzulların geri çekilmesi ve azalan kar yığınları, Hindistan ve güneybatı Asya’da su kaynaklarının azalmasıyla ilgili endişelere yol açıyor.
Batı Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Avrupa Alplerinde bulunanlar gibi ılıman dağlık bölgelerde bulunan kayak merkezleri, zaten donma noktasının biraz altında olan kış sıcaklıklarına maruz kalıyor ve hava sıcaklığındaki küçük bir artış bile kayak sezonunu kısaltabilir veya kayak alanının tamamen kapanmasına neden olur. Aslında, Bolivya’nın Chacaltaya Buzulu üzerinde bulunan tek kayak merkezi, buzuldan sonra 2009’da kapandı. Yirmi yıl geri çekildi, sonra tamamen ortadan kayboldu.
Britanya Kolombiya’sının Whistler kentindeki kayak merkezi, önemli bir yükseklik farkına sahiptir ve zirvenin kayak mevsiminde karlı kalması muhtemel olsa da, üssündeki koşulların giderek daha fazla yağmurlu olması muhtemeldir. Hava sıcaklığına ek olarak nem, kayak merkezi karı için önemli bir iklim faktörü olabilir. Örneğin, daha kuru iklimlerdeki (Colorado gibi) kayak merkezlerinde kar yapımı, özellikle sıcaklıklar donma noktasına yakın olduğunda daha nemli iklimlerdeki (Pasifik Kuzeybatı gibi) kayak merkezlerinden daha uygundur.
Karın iklime etkisindeki değişikliklerin Dünya’nın çevresi ve insanlar için dramatik sonuçları olabileceğinden, bilim adamları gezegenin ne kadarının karla kaplı olduğunu sürekli olarak ölçmek için yöntemler geliştirdiler. Uzun vadede, bu kar örtüsü kaydı, bilim insanlarının iklimin nasıl değişebileceğini anlamalarına yardımcı olacak ve kısa vadede, bu bilgiler su yöneticilerinin her kışın eriyen karların susuz insanlara ve kuru mahsullere yeterli su sağlayıp sağlamayacağını değerlendirmesine yardımcı olabilir.
“Karın İklime Etkisi” benzeri yazıları okumak için buraya tıklayınız.