Din

Mucizenin Anlamı

Mucize Ne Demek?

Mucize’nin muhteva derinliğine giriş yapmadan önce kelimenin kökeni ve anlamı hakkında bilgi vermek konu bütünlüğü açısından iyi olacaktır. Öncelikle mucize kelimesi ‘’acz’’ kökünden türetilmiş Arapça bir sözcüktür. Kelimenin kökü ‘’Bir şeye güç yetirememek’’ anlamına gelmektedir. Mucize kelimesi ise bu kelimenin isim şeklindedir. İsm-i fail kalıbındaki mucize sözcüğünün sonunda bulunan “ta” ise müenneslik alameti olmayıp mübalağa içindir.

mucize ne demek

Mucize teriminin hangi tarihlerden sonra kullanıldığı hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Hz. Peygamber dönemi ve sonrası kullanımına rastlanmamaktadır. Bunlarla birlikte kelimenin bazı kaynaklardan hareketle hicri IV. Asırdan sonra kullanılmaya başlandığı görülmektedir.

Mucizenin Anlamı

Peki mucize ne demek? Kelamcıların mucize tanımlarına bakıldığında ise yapılan mucize tanımlarında da farklılık söz konusudur. İmam Mâturîdî mucizeyi “Peygamberin elinde ortaya çıkan ve benzeri öğrenim yoluyla meydana getirilemeyen olay” olarak tanımlarken; Kadı Abdülcebbâr mucizeyi “Allah tarafından yaratılan, nübüvvet iddiasında bulunan kişinin doğruluğunu göstermeyi amaçlayan ve nitelikleri bakımından insanları benzerini getirmekten aciz bırakan olağanüstü hadise’’ olarak tanımlamaktadır. İmam Nesefî ise “Mucizenin meydan okuma (tehaddî) ile birlikte dünyada vuku bulan harikulade vaka olarak tanımlamaktadır. Felsefi çevrelerce meşhur olan tanım ise David Hume tarafından literatüre katılmış olan “Tanrı’nın tabiat kanunlarını ihlal eden doğrudan fiilleridir.” tanımıdır.

mucizenin anlamı

Kuran-ı Kerim ve Mucize Ne Demek?

Kur’an’da mucize kelimesi aynen geçmemekle birlikte ‘acz’ kökünün bulunduğu ayetler olsa da bu kelimenin mucize mefhumunun anlamına tekabül ettiği söylenemez. Kur’an’da mucize yerine ‘ayet, burhan, sultan, hak, beyyine gibi kelimeler geçtiğini görmekteyiz. ‘Ayet’ kelimesi bu kelimeler arasında en çok geçen kelimedir ve işaret, belge anlamındadır. Kur’an’a götüren anlamında hem ayetler için hem de mucize yani harikulade olaylar için kullanılmaktadır. Bu duruma birkaç örnek verecek olursak:

 

وَيَقُولُونَ لَوْلَٓا اُنْزِلَ عَلَيْهِ اٰيَةٌ مِنْ رَبِّه۪ۚ فَقُلْ اِنَّمَا الْغَيْبُ لِلّٰهِ فَانْتَظِرُواۚ اِنّ۪ي مَعَكُمْ مِنَ الْمُنْتَظِر۪ينَ۟

“Ona (peygambere) Rabbinden bir mucize indirilse ya!” diyorlar. De ki: “Gayb ancak Allah’ındır. Bekleyin, şüphesiz ben de sizinle birlikte bekleyenlerdenim!” (Yunus,20)

 

وَقَالُوا لَوْلَا نُزِّلَ عَلَيْهِ اٰيَةٌ مِنْ رَبِّه۪ۜ قُلْ اِنَّ اللّٰهَ قَادِرٌ عَلٰٓى اَنْ يُنَزِّلَ اٰيَةً وَلٰكِنَّ اَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ

 

“Dediler ki: “Ona Rabbinden bir mucize indirilse ya!” (Ey Muhammed!) De ki: “Şüphesiz Allah’ın, bir mucize indirmeğe gücü yeter. Fakat onların çoğu bilmiyor.” (En’am,37)

 

وَاِلٰى ثَمُودَ اَخَاهُمْ صَـالِـحاًۢ قَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللّٰهَ مَا لَكُمْ مِنْ اِلٰهٍ غَيْرُهُۜ قَدْ جَٓاءَتْكُمْ بَيِّنَةٌ مِنْ رَبِّكُمْۜ هٰذِه۪ نَاقَةُ اللّٰهِ لَكُمْ اٰيَةً فَذَرُوهَا تَأْكُلْ ف۪ٓي اَرْضِ اللّٰهِ وَلَا تَمَسُّوهَا بِسُٓوءٍ فَيَأْخُذَكُمْ عَذَابٌ اَل۪يمٌ

“Semûd kavmine de kardeşleri Salih’i Peygamber olarak gönderdik. Dedi ki: Ey kavmim! Allah’a kulluk edin. Sizin için ondan başka bir ilah yoktur. Gerçekten size Rabbinizden (benim peygamber olduğumu gösterecek) açık bir delil geldi. İşte size bir mucize olarak Allah’ın şu devesi… Bırakın onu da Allah’ın mülkünde yesin, içsin. Sakın ona bir kötülük etmeyin. Yoksa sizi elem dolu bir azap yakalar.” (Araf,73)

Daha çok örnek mevcut olmasına rağmen bir burada iki ayet vermekle yetineceğiz.

Mucizenin Özellikleri

Mucizenin iki temel özelliğinden bahsetmemiz mümkündür. Bunlardan birincisi mucizenin İlahi fiil olması ve sadece Peygamberlerin elinde zuhur etmesidir. Yani peygamberlerden başka kimsenin mucize gösterdiği düşünülmemesi gerekirken kat’i bir vurgu yapılmaktadır. Tarihte ve günümüzde birçok elem verici durumla bu yüzden karşılaşmaktayız. Önceden belirlenmiş, ayarlanmış onlarca durum karşısında çaresiz kimselerin kafaları yıkanmakta ve kişilikleri kötü emeller için kullanılmaktadır. Bu durumun en büyük örneği tarihte Hasan Sabbah ve yaverleridir.

Mucize’nin ikinci özelliğine geçecek olursak o da mucizenin peygamberlik iddiasının ve meydan okumanın arkasından zuhur etmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani kendisinin peygamber olduğunu söyleyen kimsenin iddiasının ardından göstereceği mucize sayesinde kendisine mümkün inanan sayısı artacağı ve kendisinin ilahi yardım aldığı tescillenmiş olması nedeniyle hak bir kimse olduğu ortaya çıkacaktır. Bu sayede inanan insanların güven duyguları oluşmuş olacak ve kimse o kişinin peygamber olduğunda şüphe duymayacaktır.

“Mucize Ne Demek” benzeri yazılar okumak için buraya tıklayınız.

You may also like

siyak ve sibak nedir Din

Siyak ve Sibak

Siyak-Sibak Üzerine Bir Mülahaza Siyak ve Sibak Ne Demek? Sitemizin kendi üzerine temellendiği isim şeması ...

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in:Din

Next Article:

0 %