Kişisel Farkındalık
Kendimize Söylediğimiz Yalanlar
Kişisel farkındalık sahibi olmadığımız zaman, önemli hedeflere doğru ilerlerken kaydettiğimiz adımlar hakkında kendimizi sürekli kandırmaya çalışırız.
Örnek vermek gerekirse:
- Kilo vermek istediğimiz zaman sağlıklı yediğimizi iddia edebiliriz ancak gerçekte beslenme alışkanlıklarımız pekte sandığımız gibi değişmemiştir.
- Daha yaratıcı olmak istediğimiz zaman daha fazla yazmaya çalıştığımızı söyleyebiliriz, fakat aslında kendimizi önemli bir programa tabi tutmamışızdır.
- Yeni bir dil öğrenmek istediğimizde, dün gece televizyon izlemeyi atlamamıza rağmen uygulamamızla tutarlı olmadığımızı söyleyebiliriz.
“Boş zamanlarımı iyi değerlendirmeye çalışıyorum” gibi ılımlı ifadeler kullanıyoruz veya “Son zamanlarda cidden çalışmalarıma hız verdim.” Bu cümleler nadiren herhangi bir tür katı ölçümü içerir. Bunlar genellikle, pek de ciddi bir ilerleme kaydetmediğimiz bir hedefe sahip olduğumuz konusunda bizi daha iyi hissettiren yumuşak bahanelerdir. (Biliyorum çünkü bu şeylerin çoğunu bende kendime söylediğim için suçluyum.)
Bu küçük yalanlar neden önemli?
Çünkü bizi kişisel farkındalık sahibi olmaktan alıkoyuyorlar. Duygular ve hisler önemlidir ve belirli bir yerleri vardır fakat yaşamdaki ilerlememizi izlemek için iyi hissettiren ifadeler kullandığımızda, gerçekte ne yaptığımız hakkında kendimize yalan söyleriz.
Stetoskop ortaya çıktığında, hekimlere hastanın içinde neler olup bittiğini bağımsız bir şekilde teşhis etmeleri için bir araç sağladı. Hayatımızda neler olup bittiğini bağımsız bir şekilde teşhis etmek için araçlar da kullanabiliriz.
Kişisel Farkındalığı Geliştirmek için Araçlar
Bir konuda daha iyi olma konusunda ciddiyseniz, ilk adımlardan biri, siyah-beyaz terimlerle, nerede durduğunuzu bilmektir. Kendinizi geliştirebilmenizi için önce öz farkındalığa ihtiyacınız vardır.
Kendimizi daha bilinçli hale getirebilmek için kullanabileceğimiz bazı araçlar:
Egzersiz Günlüğü
Spor salonunda yaptığımız her egzersizi kaydetmek için egzersiz günlüğü kullanabiliriz. Eski antrenmanlara geri dönmek ve yaptığımız ilerlemeyi görmek ilginç olsa da, bu yöntem haftalık olarak kendinizi takip etmeniz için en yararlı yöntem olduğuna eminim. Önümüzdeki hafta spor salonuna gittiğinizde bir hafta önce kaldırdığınız ağırlıklara bakıp ufak bir artış yapmaya çalışabilirsiniz. Çok basit, ancak egzersiz günlüğü spor salonunda vakit kaybetmekten, etrafta dolaşmaktan ve sadece “bir şeyler yapmaktan” kaçınmamıza yardımcı olabiliyor. Bu temel izleme ile her hafta odaklanmış iyileştirmeler yapabiliriz.
Yıllık İncelemeler ve Dürüstlük Raporları
İş, sağlık, seyahat ve diğer alanlarda yaptığınız ilerlemeyi özetlemek için her yılın sonunda benim yıllık incelemeler yapabilirsiniz. Yıllık incelemenizi üç soruyla yanıtlayabilirsiniz.
- Bu yıl ne iyi gitti?
- Bu yıl ne iyi gitmedi?
- Ne için çalışıyorum/hedefim ne?
Ayrıca her baharda, temel değerlerime göre nasıl yaşadığımı kanıtlamak için kendimize meydan okuduğumuz bir Dürüstlük Raporu hazırlamak için zaman ayırabilirsiniz. Dürüstlük raporunuzda buna benzer soruları cevaplayabilirsiniz:
- Hayatımı ve işimi yönlendiren temel değerler nelerdir?
- Büyüme
- Yeni şeyler öğreniyor, yeni yerler keşfediyor ve yeni fikirler deniyor muyum?
- Sınırlayıcı inançlarımı sorguluyor ve onların üstesinden gelmeye mi çalışıyorum?
- Sürekli gelişime yol açan alışkanlıklar mı oluşturuyorum?
- Öz saygı
- Potansiyelimi gerçekleştiriyor muyum?
- Şu anda olduğum yerde mutlu olmak için kendime izin veriyor muyum?
- Olduğunu iddia ettiğim kişi gibi mi yaşıyorum?
- Cesaret
- Zihinsel ve fiziksel olarak güçlü müyüm?
- Beklenmedik zorluklara hazırlanıyor muyum?
- Hayatımdaki zorlukların üstesinden gelmek için adımlar atıyor muyum?
- Katkı
- Dünyaya katkıda bulunuyor muyum yoksa sadece tüketiyor muyum?
- Başkalarının güvenebileceği biri miyim?
- Başkaları için işleri daha iyi hale getirmeye yardım ediyor muyum?
- Şu anda nasıl bir bütünlük içinde yaşıyor ve çalışıyorum?
- Gelecekte nasıl daha yüksek bir standart belirleyebilirim?
Bu iki uygulama bize hayatımızın “daha yumuşak” alanlarını izleme ve ölçme şansı veriyor. Değerlerinize göre yaşamak konusunda daha iyi bir iş yapıp yapmadığınızı kesin olarak bilmek zor olabilir, ancak bu raporlar en azından beni bu sorunları tutarlı bir şekilde takip etmeye zorluyor.
Kişisel Farkındalık Çağrısı
Gerçekte ne yaptığınızın farkında değilseniz, hayatınızı herhangi bir tutarlılıkla değiştirmek çok zordur. Öz farkındalık olmadan daha iyi alışkanlıklar oluşturmaya çalışmak, gece vakti ok atmak gibidir. Hedefin nerede olduğundan emin değilseniz, hedefi vurmayı bekleyemezsiniz.
Başka bir deyişle, ölçüm, öz farkındalık düzeylerini gerçeklikle uyumlu hale getirdi. Ölçtükten sonra harekete geçebilirsiniz. Gerçekte neler olup bittiğinin farkına vardığınızda, “içgüdülerinize” dayalı olarak doğru kararlar verebilirsiniz çünkü içgüdüleriniz doğru bildiği bir yere dayanır.
Kişisel Farkındalık’a benzer yazıları okumak için buraya tıklayınız.